+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 26 вересня 2017

Таємничими підземеллями Василіанського монастиря

Навчання в Уманському національному університеті садівництва – це не лише рутинні будні, проведені за підручниками та конспектами, а й можливість добре і з користю провести час, відвідуючи різноманітні культурні заходи та цікаві місця. Підтвердженням цього є те, що нещодавно наша група разом з куратором Наталією Бондаренко вирушили на захоплюючу екскурсію до Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань».

Нас привітно зустрів екскурсовод і ми розпочали свою дивовижну подорож підземеллями Василіанського монастиря. З цієї екскурсії ми дізналися, що: Василіанський монастир в Умані було засновано у 1765 році за сприяння воєводи Київського Францішека Салезія Потоцького. Одним з будівничих кляштора був Шафранський. При монастирі діяло шестикласне училище, яке розпочало роботу 1766 року. Його першим ректором був Гераклій Костецький. Згідно з документом про заснування, при монастирі повинні були знаходитись 14 василіан, 4 місіонери, 4 професори, а також 400 учнів.

Історія уманського василіанського монастиря має такі етапи:

1. 1765 р. – червень 1768 р. – заснування монастиря та початок становлення навчального закладу при ньому;

2. Осінь 1768 р. – 1794 р. – відродження монастиря і трансформація релігійного навчального закладу у центр світської освіти;

3. 1796 р. – листопад 1830 р. – розквіт уманського монастиря та школи;

4. Листопад 1830 р. – березень 1834 р. – призупинення діяльності освітнього осередку в монастирі та його остаточна ліквідація російським урядом.

Після конфіскації маєтків власника Умані графа Потоцького до російської казни, василіанську школу було закрито (1832 р.). Будівля монастиря перейшла у відання місцевої влади, деякі речі було вивезено до музею Київського університету Св. Володимира. Частину утварі передано до католицького костелу Успіння Пресвятої Богородиці в Умані.

Після переходу міста до відомства військових поселень будівлю монастиря було зайнято управлінням та шпиталем, а монастир перетворено на православну церкву.

У 1858 році тут було створено артилерійські казарми, в подальшому тут відбувались засідання Уманського окружного суду. За часів радянської влади у приміщенні монастиря спочатку діяв «пролетарський театр», пізніше його було передано у відання військової частини. Лише у 1998 році військові звільнили це приміщення і з 2006 року василіанський монастир знаходиться на балансі Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань».

Екскурсія, проведена загадковим монахом таємничими підземеллями освітнього осередку ХVIII–XIХ століття вразила нас, адже тут кожен камінчик дихає історією, за кожним новим поворотом розкривається незвідана раніше історія, а ще вся ця потайна атмосфера надихає та спонукає до навчання. Адже якщо раніше можливість здобувати освіту мали одиниці, то нині кожен з нас не лише володіє грамотою, а й має право здійснювати вибір майбутньої спеціальності. Ми свій уже зробили і пишаємося тим, що відтепер ми студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Уманського національного університету садівництва!

 Луїза Юрпольська, студентка групи 11к-ф