+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 19 грудня 2023

«Чарівні барви рідної України» – виставка робіт нескорених юних українців

Мистецтво, а особливо малювання, завжди було способом передати свої думки, емоції та бачення світу, де кожен штрих чи крапля фарби можуть розповісти цілу історію. Після повномасштабного вторгнення, коли війна стала реальністю для багатьох, необхідно мати можливість відволіктися від болючих подій. Тому багато дітей обрали малювання як спосіб забутися, відчути трохи спокою у світі, в якому просто жити уже є тяжким викликом. Щоб детальніше ознайомитися з цим мистецтвом нескорених обставинами, студенти факультету економіки і підприємництва Уманського національного університету садівництва відвідали виставку «Чарівні барви рідної України», на якій були представлені роботи дітей з прифронтових міст, зокрема вихованців народної образотворчої та декоративно-прикладної студії «Веселка» м. Красногорівка Мар’їнської міської громади.

На початку виставки студентам розповіли історії про те, як діти-митці виживали на прифронтових і окупованих територіях, як вони переховувалися від небезпек, як збиралися разом і малювали, який вони мали стан. І від цього всього розривається душа, залишаючи великий слід і глибоке розміння того, через що ж довелося пройти юним українцям.

Перейшовши до перегляду робіт, студенти стали свідками неймовірної краси, побачили, як за допомогою пензлів і фарби, діти перетворили біль, страх і невизначеність в емоційно насичені та неповторні шедеври. Велика частина картин була написана в особливих умовах, коли діти відчували на собі наслідки війни. Тим не менш, кожна робота переповнювалася надією, теплотою та відображала міцність духу маленьких авторів. Малювання для цих дітей стало більше, ніж просто засобом втекти від реальності. Це була мова, якою спілкувалися без слів, спосіб висловити те, що не завжди можна сказати словами чи у звичайних рядках.

Кожен, хто був присутнім, залишився надзвичайно задоволеним виставкою. Одне із вражень відвідувачів: «Ця виставка – це не лише мистецтво. Це повідомлення про те, які сильні духом можуть бути наші діти навіть у такі важкі воєнні часи. Вони подарували нам свої емоції, своє бачення світу. І це надзвичайно важливо».

Залишаючи виставку, студенти висловили щиру вдячність організаторам, адже на власні очі побачили уособлену в малюнках символіку єдності та свідчення того, що навіть у найтемніший період ми здатні знайти світло. Ці діти показали, як можна перетворити біль і страх у щось прекрасне та добре. Їхні витримка, стійкість і творчість заслуговують на захоплення та повагу. Тож нехай ці твори завжди нагадують нам про непереможність українського духу навіть у найважчі часи.

Вадим ПАВЛЕНКО, член ради студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва УНУС