+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 15 червня 2023

Подорож колоритними підземеллями Василіанського монастиря

14 червня студенти факультету економіки та підприємництва УНУС за ініціативи деканату та ради студентського самоврядування мали змогу поринути у загадковий світ таємничих підземель Василіанського монастиря.

Катерина БАСУН, студентка факультету економіки і підприємництва: «Екскурсію «Таємничі підземелля Василіанського монастиря» проводив Владислав ДАВИДЮК, краєзнавець і директор ДІАЗ «Стара Умань». Подорож у минуле виявилася надзвичайно цікавою та колоритною! Ми дізналися про створення, розквіт і занепад Василіанського монастиря, про життя та побут його монахів. Всі були вражені загадковою атмосферою та історією підземелля. Цікаво було дізнатися про постатей, які сприяли створенню цієї історичної пам'ятки. Вразила розповідь про прадіда українського поета Максима Рильського – Ромуальда, та його молодшого брата Антонія, які навчались у Василіанському монастирі; про те, як за наказом Катерини ІІ закрили монастир та учбові класи, і всього через 2 роки Павло І відновив діяльність монастиря та школи при ньому. Крім того, студенти дізнались про засновників літературного гуртка «Загора», які навчались і починали свою творчу діяльність саме у школі при Василіанському монастирі. Нажаль, у часи радянського союзу будівлю використовували як військові казарми, що не сприяло дбайливому ставленню та збереженню низки автентичних атрибутів цієї пам’ятки історії. Загалом під час екскурсії всі отримали гарні враження та дізнались більше про історію Умані й України».

Анжела ЩЕРБАКОВА, член ради студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва УНУС: «Василіанський монастир є однією з найстаріших будівель Умані. Він був побудований графом Потоцьким у 1764-1766 роках. Це було не лише місце для проживання василіан і місіонерів, але й один із учбових закладів міста – греко-католицька школа. Тож, занурившись у похмурі коридори підземелля, ми побачили на власні очі життя монахів і спробували пересуватись коридорами та приміщеннями, як вони. Було складно, але всі впорались. Екскурсовод-монах, краєзнавець і директор ДІАЗ «Стара Умань» Владислав ДАВИДЮК, розповів про труднощі виховання дітей тих часів і методи покарання за безглузді вчинки. Потім, прямуючи екскурсією. Ми всі разом, поступово розшифровувались історичні таємниці.

На долю монастиря випало чимало випробувань. Тож усі ніби наживо відчули атмосферу життя василіанців. Свічки, хрести, монахи й інші атрибути допомогли здійснити занурення в історичне минуле. Також ми відвідали трапезну та тогочасний клас, де навчались відомі представники української течії в Польщі – С. Гощинський, Ю. Залеський та М. Грабовський. А ще почули розповідь про таємні ходи під містом Умань і дивовижні історії, пов’язані з ними. Наш колектив щиро вдячний за екскурсію ДІАЗ «Стара Умань» та організаторам УНУС за унікальну можливість відчути історію міста!».