+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 19 жовтня 2023

Стежками минулого, відкриваючи таємничі секрети Умані

Умань – місто, багате історією та культурою, яке завжди вабило та зачаровувало своєю таємничістю. Тож 11 жовтня студенти, разом із радою студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва УНУС, відвідали одну із найстаріших споруд Умані, а саме – таємничі підземелля Василіанського монастиря.

Досліджуючи цю дивовижну історичну пам’ятку, студенти дізналися багато про історію як монастиря, так і самої Умані. Василіанський монастир було побудовано у 1764–1766 роках за сприяння графа Францішека Салезія Потоцького. На території самого монастиря було побудовано греко-католицьку школу, що складалася з шести класів і в якій вчилися майбутні відомі літератори, яких потім віднесуть до «української школи» в польській літературі. На жаль, у 1832 році, після Листопадового польського повстання, будівлю було зруйновано, передано місцевій владі та перетворено на в’язницю, а згодом на суд. Проте споруда мала не тільки освітнє значення, а й оборонне: стіни завтовшки метр, величезні підвали та мережа підземних ходів, що були прокладені ще у XVII-XVIII ст. і вели до багатьох частин міста. Коли Умань стала центром військових поселень, тут діяв військовий шпиталь, казарми, а після Другої світової війни базувалася військова частина, що проіснувала аж до 1998 року. Уже з 2006 року пам’ятку було передано до Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань». Також слід згадати про василіянів – монахів чину святого Василія Великого, які ведуть свою службу у монастирі і по цей час. Одягалися вони у свій спеціальний одяг – чорний габіт із білим комірцем, і були вправними проповідниками та місіонерами. Якраз таких студентам і пощастило зустріти у катакомбах! І вони розповіли історію цього загадкового місця.

Враження від Василіанського монастиря неймовірні! Відразу після першої сходинки відчуваєш запах медових свічок, а коли гасне світло, свідомість повністю поринає в атмосферу монастиря. На стінах висять картини, схеми, портрети, котрі додають ще більше загадковості, а коли пояснюють їх походження і суть, дізнаєшся більше про історію міста Умань. Василіанський монастир – це святе місце для віруючих, тому навіть під час екскурсії студенти чули, як звучить молитва. Загалом це дуже цікаве місце, в якому відчуваєш себе по-особливому комфортно та спокійно, тому всі вийшли з гарним настроєм і незабутніми враженнями!

Дарʼя ЯРУШКЕВИЧ,

студентка 11-ф групи

Вадим ПАВЛЕНКО,

член ради студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва УНУС