+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 19 травня 2018

Вишиванка – твій генетичний код

Усе навколо завмирає,

Коли вдягаю вишиванку.

 Лиш серце радісно палає,

Мов промінь сонця на світанку.

Коли вдягаю вишиванку,

 Немов в любові признаюся

Своїй країні ніжно й палко,

 Вдягну і Господу молюся.

За мир та спокій в Україні!

Щоб вишивані візерунки

 У долю кожної родини

Автор невідомий

У кожному візерунку вишиванки знаходиться особливий символ, створений із найкращими побажання. Українські вишиванки містять в собі побажання міцного здоров’я, кохання, краси, добробуту, миру та достатку, щось особливо добре ховається за кожним стіжком. А ще, вишиванка – це надзвичайно красиво і стильно. Тому не дивно , що кожен третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки.

Історія свята розпочалася у далекому 2006 році в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Одна зі студенток цього університету, Леся Воронюк, запропонувала одногрупникам і студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів і кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Наразі щороку у третій четвер травня вишиті сорочки, сукні, блузи та різні аксесуари одягають мільйони людей по всьому світу. Серед них – і студенти та викладачі факультету економіки і підприємництва. Кожен одягнув свою неповторну вишиванку, яка несе особливий зміст, волелюбність, талановитість і красу українського народу.

Всі, хто одягнули в цей день вишиванку, проявили свою приналежність до українського народу, а також показали свою жагу до незалежності, свободи та миру – адже саме такими і є справжні українці!

Тож одягайте свої вишиванки у свято і повсякчас, бо: «Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців, змушених вічно повторювати її уроки знову і знову» (Олександр Довженко).

 

Анастасія Резнік, заступник голови ради студентського самоврядування
факультету економіки і підприємництва