+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 21 квітня 2023

Всеукраїнська студентська Наукова конференція, приурочена 100-річчю від дня народження українського вченого в галузі агрономії, професора Івана Маркіяновича Карасюка

19 квітня в Уманському національному університеті садівництва на факультеті економіки і підприємництва пройшла Всеукраїнська студентська наукова конференція, приурочена 100-річчю від дня народження українського вченого в галузі агрономії, професора Івана Маркіяновича Карасюка.

Івана Маркіянович -- український вчений у галузі агрономії, професор, почесний член товариства ґрунтознавців і агрохіміків України. Життєвий шлях Івана Маркіяновича був непростий і нерозривно пов'язаний з науковими дослідженнями й Уманським НУС.

Іван Маркіянович Карасюк народився і виріс у Линниковому яру села Сари Полтавської області. Закінчив Сарівську середню школу. У період з 1 жовтня 1941 року до 1 травня 1945 року – учасник бойових дій Південно-Західного, Західного, Волховського, Ленінградського, Другого і Третього Прибалтійських, Першого Білоруського фронтів. Війна стала для майбутнього професора школою мужності, зрілості, школою виживання, в якій загартувався та сформувався його характер. Йому судилося вижити у цій кривавій війні, бо з його ровесників повернулись додому живими лише 2-3 відсотки.

Після демобілізації, у березні 1947 року, у 1947–1952 рр. навчався в Уманському СГІ. 1950 р. Іван Маркіянович одружився на Анні Іларіонівні. У 1952–1956 рр. працював дільничним агрономом Уманської МТС, завідувачем сільгоспвідділу та секретарем райкому в зоні Уманської МТС.

У 1956–1959 роках – аспірант кафедри загального землеробства Уманського СГІ і одночасно в 1958–1962 роках асистент, а потім старший викладач кафедри організації сільськогосподарських підприємств.

У 1962–1973 роках – доцент кафедри агрохімії і ґрунтознавства, декан агрономічного факультету Уманського СГІ.

У 1973–1989 роках – проректор з навчально-виховної і наукової роботи.

З 1979 року завідував кафедрою агрохімії та ґрунтознавства.

З 1988 року – голова Уманського відділення Українського товариства ґрунтознавців і агрохіміків.

З 1998 до 2015 року голова Ради ветеранів університету.

Наукова сфера інтересів – раціональне і ефективне використання добрив для підвищення врожайності ґрунтів.

У 1964 році заклав стаціонарний дослід з удобренням польових культур у зерно-буряковій сівозміні з різними нормами та системами удобрення.

Як керівник наукової школи, підготував два доктори і 11 кандидатів наук.

Автор понад 400 наукових праць, монографій, навчальних посібників, довідників, каталогів і підручників «Агрохімія» та«Технологія виробництва сільськогосподарської продукції» тощо.

Крім того, автор книг спогадів «Життя прожити – не поле перейти» (2003), «Спогади ветеранів» (2005) «Ветеран спортивної слави Уманщини М.Г. Євстратов і його школа» (2006) та «Завжди серед людей і для людей» (2008).

У 1988 році Указом Президії Верховної Ради України присвоєно звання «Заслужений працівник освіти».

У 1998 році удостоєний диплома «Почесний ґрунтознавець України». З 2000 року – довічний стипендіат Президента України.

У 2003 році рішенням Вченої ради університету вперше присвоєно звання заслуженого професора Уманського ДАУ.

На початку 2008 року був обраний академіком Міжнародної академії аграрної освіти.

Професор І.М. Карасюк був блискучим лектором, відзначався ерудицією, глибиною й актуальністю ідей, високою педагогічною майстерністю, відданістю науці й обов'язку, захоплюючим прикладом для молоді.

Студенти факультету економіки і підприємництва УНУС не тільки згадали життєвий шлях видатного професора, а й плідно попрацювали у секційних засіданнях, розглянувши теоретичні та практичні аспекти сучасного стану економіки, обліку, підприємництва, маркетингу, фінансової системи й інформаційних технологій.

Усі учасники конференції продемонстрували високий рівень підготовки та гарні навички презентації власних напрацювань. Потрібно відзначити, що цього року левова частка виступів студентів факультету була англійською мовою, що підтверджує високий рівень підготовки студентів та адаптованість до умов сьогодення.

Факультетська родина зичить молодим науковим дослідникам не зупинятись на досягнутих результатах, а розвивати їх та вдосконалювати!

 

Юлія Улянич, заступник декана факультету економіки і підприємництва з наукової роботи