+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 26 листопада 2022

Збережемо пам'ять! День пам’яті жертв Голодомору

25 листопада студенти факультету економіки і підприємництва Уманського національного університету садівництва, разом із заступником декана з виховної роботи Світланою  ВЛАСЮК, взяли участь у заході до Дня вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Щорічно в четверту суботу листопада Україна вшанує пам’ять загиблих від Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.

Голодомор – геноцид української нації, скоєний керівництвом Радянського Союзу шляхом штучного масового голоду для знищення українців, ліквідації спротиву тоталітарному режиму та намагань збудувати самостійну, незалежну Українську Державу. За 17 місяців знущань було вбито понад 7 мільйонів людей в Україні і 3 мільйони українців поза її межами. Пік Голодомору припав на весну 1933 року. В Україні від голоду щохвилини вмирало 17 людей, 1 400 – щогодини, понад 30 тисяч – щодня...

Головна мета заходу – вшанувати подвиг людей, які віддали своє життя, ставши символом спротиву тоталітарній владі. Вони є символом сміливості та стійкості українського народу, який навіть перед обличчям найжахливішої жорстокості не відмовився від людяності, гідності та патріотизму.

Усі присутні долучились до акції «Запали свічку», вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору. Також помічник ректора з виховної роботи Валентина ЧЕРНИЧЕНКО розкрила значимість явища геноциду в сучасній історії України та донесла до присутніх змістовну інформацію: «90 років тому представники тоталітарного режиму вчинили Голодомор на родючих землях України, загубивши мільйони життів. Нині ворог незалежної України переслідує ту саму мету – геноцид української нації. За дев’ять місяців повномасштабної війни ми побачили, що країна-агресор хоче знищити нашу ідентичну культуру та мову. Для того, щоб запобігти повторенню таких трагедій, ми маємо зберегти пам’ять про тих, хто віддав найцінніше – своє життя, та боротися зі злочинними діями проти людства».

Ми з впевненістю усвідомлюємо, що ціна нашої свободи – надзвичайно висока, саме тому пам’ятаємо, єднаємося й обов’язково переможемо!

 

Світлана ВЛАСЮК, к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування

Ольга ЛЕВЧЕНКО, здобувачка вищої освіти першого (бакалаврського) рівня, 11-ф група, ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування»