+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 27 квітня 2021

Мальованка факультету економіки і підприємництва

Великдень – одне з найшановніший і найсвітліших свят, яке символізує собою відродження та початок життя. І незмінним його атрибутом, символом роду людського на землі є яйце, прикрашене символічними розписами, кожен з яких має символічне значення.

Писанка-мальованка – так називали великоднє яйце, що нині є скоріше різновидом мистецтва, аніж простою стравою у святковому меню. Мальованки виготовляють професійними фарбами – акрилом, гуашшю, аквареллю за допомогою пензлика, тож зустрічайте – мальованка факультету економіки та підприємництва.

Під час виготовлення великоднього яйця важливо мати гарний настрій і найчистіші наміри. Традиційно у візерунок закладають все те, чого бажають. От і наша мальованка – це і є найкращі побажання університету. В основі – знайомі візерунки – основні символи Уманського національного університету садівництва: гілочка яблук та колосок зерна, сонце, поле, листя винограду та його плоди.

Яскраво-червоні цифри тут теж не спроста, адже саме 1844 став роком заснування Уманського НУС. Зверху, посередині, знаходиться книга, як символ знань і науки. В ряд розташувались поля: зорані та вже засіяні. Над ними, посередині, та на верхівці знаходяться символи багатого врожаю, одним з яких є безконечник.

Якщо роздивлятись яйце знизу доверху, то можна побачити символи зерна, яке тільки-но було засіяно, та з часом воно проросло, що теж зображено на мальованці.

Вище всіх, як і в житті – сонце, а низ яйця зайняла земля, по краю якої – грабельці, що сприяють багатому урожаю.

У розписі експонату були використані символи трипільського та традиційного українського стилю, векторної графіки, слов’янські обереги.

Кольори також підібрані не випадково. Тут і червоний – символ радості та життя, жовтий – сонця та урожаю, зелений – плодючості, блакитний – неба, коричневий – землі та її прихованої життєдайної сили, чорний – нескінченність життя, білий – колір чистоти.

Цією мальованкою бажаємо університету довгих років, плідної роботи та процвітання.

Юлія Коцуренко, студентка факультету економіки і підприємництва
Уманського національного університету садівництва