+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 12 березня 2024

Рослинний світ у творах Тараса Шевченка

Тарас Григорович Шевченко, безперечно, є однією з найвидатніших постатей в історії України. Його внесок у розвиток української мови, літератури та національної ідентичності неможливо переоцінити. Шевченкові твори не лише відображають боротьбу та сподівання українського народу, а й занурюють читача у багатий внутрішній світ автора, його думки та почуття, виражені крізь призму природи. Саме тому у читальній залі № 2 бібліотеки Уманського національного університету садівництва 05 березня було проведено літературно-ботанічну бесіду «Рослинний світ у творах Т. Г. Шевченка», що стала чудовою можливістю зануритися у неповторну атмосферу поезії генія слова.

Студенти факультету економіки і підприємництва проявили ініціативу та долучилися до згаданого заходу. Під час бесіди вони не лише слухали розповіді про кожну рослину, але й мали можливість почути вірші й уривки з творів Шевченка, де ці рослини згадуються. Ведучі заходу намагалися не лише продемонструвати естетичну красу творів, але й розкрити глибинні символи та асоціації, пов'язані з кожною рослиною, що дозволило слухачам глибше зрозуміти творчість Шевченка та значення природи в ній. Зокрема, було згадано калину, що у Шевченкових творах виступає образом краси, вербу, яка уособлює плодючість і материнство, дуб – дерево сили та довголіття і багато інших рослин.

Захід став важливим нагадуванням про те, як культура та природа переплітаються у літературі, відіграючи надважливу роль у формуванні національної ідентичності та культурної спадщини. А ще підкреслив важливість збереження та поваги до навколишнього середовища, яке надихало багато поколінь українців, зокрема і великого Кобзаря.

 

Вадим ПАВЛЕНКО, член ради студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва УНУС