+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 02 червня 2022

Всеукраїнська студентська Наукова конференція, приурочена 135 річчю від дня народження видатного вченого і педагога у галузі селекції і насінництва Івана Максимовича Єремєєва

Цього року традиційна Всеукраїнська студентська наукова конференція Уманського національного університету садівництва приурочена 135 річчю від дня народження видатного вченого і педагога у галузі селекції і насінництва Івана Максимовича Єремєєва.

Іван Максимович – видатний селекціонер, доктор сільськогосподарських наук, професор, автор шедевру світової селекції – сорту озимої пшениці Українка 0246. Життєвий шлях І. М. Єремеєва був непростий і нерозривно пов'язаний з історією створення сорту Українка 0246. Отримавши у 1909 р. диплом «Вищих агрономічних наук» Агрономічного інституту при природничому факультеті Університету м. Нансі у Франції і спеціальність інженера-агронома, І. М. Єремеєв працював у Парижі, потім у Сербії, а в 1916 р. повернувся в Україну. У 1917 р. Був призначений спеціалістом з селекції на Миронівську дослідну станцію.

З того часу селекція озимої пшениці на станції проводилась під керівництвом Єремеєва. Головним його досягненням став унікальний сорт озимої пшениці Українка 0246, який займав великі площі та був визнаний міжнародним стандартом для сильних пшениць.

У 1939 р. І. М. Єремеєву видано авторське свідоцтво на сорт озимої пшениці «Українка» з 50 %-ю часткою участі в його створенні (50 % прав належить В. Є. Жолткевичу і Л. І. Ковалевському).

У 1930 р. І. М. Єремеєв пережив арешт і тимчасове ув’язнення, у 1931–1933 рр. завідував відділом селекції Українського НДІ цукрової промисловості в Києві, а з 1934 р. до початку окупації території СРСР німецькими військами (1941 р.) працював у м. Пушкін на Центральній дослідній станції Всесоюзного інституту рослинництва на посаді заступника директора станції з науки та завідувача відділу пшениці, потім очолював Ленінградську селекційну станцію.

У 1936 р., без захисту дисертації, йому було присвоєно науковий ступінь доктора сільськогосподарських наук і вчене звання дійсного члена ВІР. У цей період під його керівництвом було створено ряд сортів зернових і круп’яних культур. У 1941–1944 рр. трудова діяльність І. М. Єремеєва була пов’язана з Сєвєродвінською державною селекційною станцією. Після війни Єремеєви повернулися в Україну до м. Біла Церква. Учений-селекціонер І. М. Єремеєв відомий також як талановитий педагог, викладач курсу «селекція пшениці». У 20-х рр. він читав лекції в Маслівському сільськогосподарському технікумі (інституті), що неподалік від Миронівської дослідної станції, після війни – в Білоцерківському.

У 1951р. Іван Максимович очолив кафедру селекції та рослинництва в Уманському сільськогосподарському інституті. Похований учений у 1957 р. в місті Умань.

Студенти факультету економіки і підприємництва не тільки згадали життєвий шлях видатного селекціонера, а й плідно попрацювали у секційних засіданнях, розглянувши теоретичні та практичні аспекти сучасного стану економіки, обліку, підприємництва, маркетингу, фінансової системи й інформаційних технологій.

Всі учасники конференції продемонстрували високий рівень підготовки та гарні навички презентації власних напрацювань. Потрібно відзначити, що цього року левова частка виступів студентів була англійською мовою, що підтверджує високий рівень підготовки студентів та адаптованість до умов сьогодення.

Факультетська родина зичить молодим науковим дослідникам не зупинятись на досягнутих результатах, а розвивати їх та вдосконалювати!

  

Юлія Улянич, заступник декана факультету економіки і підприємництва з наукової роботи