+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 17 вересня 2019

Подорож підземеллями Василіанського монастиря

Днями студенти 21-ф, 21 к-ф та 11к-ф груп спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» факультету економіки і підприємництва Уманського національного університету садівництва разом зі своїми кураторами Світланою Власюк та Лесею Барабаш відвідали Василіанський монастир.

Василіанський Свято-Богородицький монастир – знакова будівля для Умані.  Заснована графом Францішеком Салезієм Потоцьким у 1765 році, нині вона є найстарішою спорудою міста, що збереглася до нашого часу.

У 1768 році Василіанський монастир став місцем Уманської кривавої різанини, вчиненої гайдамаками. Ця трагічна подія забрала життя кількох сотень учнів-василіан. Але навіть після цього монастир зміг перетворитися в центр освіти, не тільки релігійної, але і світської, і проіснувати до 1834 року. У будівлі розташовувався госпіталь, пізніше – військові казарми і до 1998 року – військова частина. Про все це нам розповідав екскурсовод-монах, зупиняючись у кожній келії (спеціальній кімнаті, у якій мешкали ченці) Василіанського монастиря.

Нині цей пам’ятник архітектури перебуває на балансі державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань». І, окрім екскурсій, в приміщенні колишнього монастиря проводяться виставки, ярмарки, літературні вечори та інші культурні заходи.

Каріна Грицай, студентка 21-ф групи