+38 (04744) 3-14-03, +380 (97) 460-93-43 (Viber)
Меню
Остання редакція: 26 жовтня 2018

Лялька-мотанка – оберіг людської душі

Про українські рушники та вишиванки знають повсюди і в Україні, і далеко за її межами, а от про ляльку-мотанку інколи не знають нічого. Прекрасно, що традиції створення та використання таких ляльок збереглися та продовжують відроджуватися, адже мотанки – давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.

Сама назва ляльки – «мотанка» – походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило – жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликами. Кожна така лялька була та й лишається унікальним витвором майстра. Звісно, в давні часи лялька-мотанка виконувала важливу функцію оберега та талісмана для родини. Ще мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. І це цілком пояснюється, адже, за уявленнями язичників, через обличчя в ляльку вселяється душа. А вона буває доброю чи поганою. Тому народ вірив, що в мотанці знаходиться дух предків і що вона може передавати досвід з покоління в покоління.

Українці вважали, що цей символ приносить їм багатство й успіх. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині від матері до дочки. Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку-мотанку, як оберіг для нової домівки.

На Різдво виготовляли спеціальних ляльок із зерна. Вони символізували добрий урожай. Існувало три типи ляльок-мотанок: немовля, баба-берегиня, наречена. При народженні дитини українці виготовляли ляльку-мотанку у вигляді немовляти в пелюшках. Її укладали в ліжечко поряд з дитиною для охорони сну та здоров'я малечі. Баба-берегиня допомагала оберігати достаток сім'ї. Для цього у середину ляльки вкладали монети, зерно, вовну – для збереження домашнього тепла, отримання хорошої вовни овець і грошового достатку.

25 жовтня рада студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва на чолі з заступником декана з виховної роботи Світланою Власюк відвідали в Уманському гуманітарно-педагогічному коледжі ім. Т.Г. Шевченка майстер-клас викладача Леоніли Черевко з виготовлення ляльок-мотанок.

Кожен студент мав змогу своїми руками долучитися до створення сакральних оберегів, а також послухати цікаву розповідь про історію створення й удосконалення ляльок-мотанок, яка несла в собі не тільки значення гри, а й духовне значення всього українського народу. І нині ми з упевненістю можемо сказати, що виготовлення ляльки-мотанки – це свого роду психотерапія, втілення добра і лагідності, це оберіг людської душі та долі, символ предків.

І зовсім не має значення, чи створилася лялька нашвидкуруч, для забавки дитині, чи як важливий оберіг, чи подарунок до свята. Головне – щоб цей процес подобався вам і надихав на створення чогось прекрасного.

Щиро дякуємо за гостинність і сприяння у проведенні тренінгу адміністрації Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т.Г. Шевченка й особисто директору Ользі Чепкій та викладачу вищої кваліфікаційної категорії Леонілі Черевко.

 

Ліліана Калюжна, член ради студентського самоврядування факультету